Blog

Markalaşmak Sürdürülebilirliği Beraberinde Getiriyor

Markalaşmak Sürdürülebilirliği Beraberinde Getiriyor

MARKALAŞMANIN TERCİH EDİLEBİLİRLİĞİ ARTIRDIĞINI SÖYLEYEN KAHVE SOKAĞI YÖNETİM KURULU BAŞKANI OSMAN BUDAK, “MARKANIZIN HEP YÜKSELEN BİR ÇİZGİ ÜZERİNDE GİTMESİNİ İSTİYORSANIZ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ADINA BİR ŞEYLER YAPMAYA DEVAM ETMELİSİNİZ.” DİYOR.

 

Markalaşma sürecinizi anlatır mısınız?

Kahve Sokağı 2014 yılında Denizli’de kurulan bir marka. 2017 yılında bizler devralarak Kahve Sokağı’nı İzmir markası yaptık. Tüm konsept, tasarım her şeyi yenileyerek kurumsal kimliğimizi oluşturduk. Yeniliğe ve sürdürülebilirliğe verdiğimiz önem büyük. Son zamanlarda yaptığımız araştırmalar neticesinde de Coffee Street markasını kurduk. Altyapı tamamen hazırdı zaten, geriye konsepti ve marka kimliğini oluşturmak kalmıştı. Coffee Street daha küçük dükkanlarda, daha düşük yatırımlarla açabileceğimiz bir konsept. Daha sonrasında işletme açıldığında aylık giderlerin daha az, kar marjının yüksek olacağı şekilde tasarlandı.

Markalaşırken nelere dikkat ettiniz? Markalaşmanızdaki en büyük etken ne oldu?

Bizim için markalaşmanın en önemli unsuru geniş bir kitleye hitap etmek ve gelen taleplere doğru cevaplar verebilmek. Bir diğer önemli unsur ise güven duygusu. İnsanlar tüketim yaparken markaları seçmelerinin sebeplerinden biride markalara olan güven duyguları. Biz markalaşma sürecimizde kurumsal kimliğimizin dışında insanlara nasıl güven verebiliriz sorusu üzerinden gittik. Hem tüketici hem de yatırımcılarımıza bu güveni verdikten sonra her şey kendiliğinden şekil alıyor zaten.

Sizce markalaşmanın sürdürülebilir olmaya etkisi var mı?

Son zamanlarda zaten tüm sektörlerde sürdürülebilirliğin sağlanmasında en önemli etken markalaşmak, marka kimliği ve marka kültürü oluşturmak. Bizim kafe sektöründe de durum aynı. Markalaşmak zaten sizi tercih edilir bir marka haline getiriyor ve bu tercih değişken bir olgudur. Eğer siz markanızın hep yükselen bir çizgi üzerinde gitmesini istiyorsanız sürdürülebilirlik adına bir şeyler yapmaya devam etmelisinizdir. Bizim Coffee Street markamızın çıkışındaki temel etkende aslında buydu. Kendimizi hem güncel tutuyoruz hem de hizmet seköründeki taleplere cevap vermek adına adımlar atıyoruz.

Müşterilerin markalaşan firmaları tercih etmesinin nedeni nedir?

Eskiden markalardan beklenen sadece vaat ettiği işlevi yerine getirmesi iken bugün tüketiciler markaların toplumsal duruşunu, çevresel faktörlere nasıl yaklaştığını, hangi tarza sahip olduğunu bilmek istiyorlar. Eğer marka, olmak istedikleri kimlikle örtüşüyorsa tercih ediyorlar, aksi takdirde markayı reddediyorlar. Bizler marka kimliğimizi oluştururken geniş kitlelere hitap etmek adına çalışmalar yapıp uyguluyoruz.

Marka değeri oluşturmanın öneminden bahseder misiniz?

Marka değeri günümüzde artık işletmelerin piyasa değerini oluşturan önemli bir varlıktır. Bir markanın; adı, simgesi, ürünleri ve firmanın müşterilerine sağladığı hizmet markanın değerini artıran ya da düşüren etkenlerdir. Bu sebeple markanın tüketiciler tarafından tercih edilir olması bizim açımızdan markamızın değerini artırır. Kurumsal kimliğimiz aslında markamızın en önemli değeri oluyor. Çok araştırmak, tüketicinin isteklerini bilmek, pazarı takip etmek bu değeri yükseltmekteki en önemli çalışmalarımız haline gelmektedir.